HAKKIMDA

GÖKÇEADA, EGE 'de bir yer, Türkiye
Kırkından sonra önceliklerini yeniden belirleyerek, sevgiyi, iyiliği, huzuru ve güzellikleri seçen, mutlu, umutlu, çok seven ve çok sevilen bir boğa kadını... Dünyadaki yerini bilen, yaşananları ve yaşamayı istediklerini unutmamaya ve unutturmamaya kararlı inatçı bir boğa kadını...

GÖKÇEADA

GÖKÇEADA
En güzel dostlukların, denizin ve rüzgarın adası

22 Ocak 2011 Cumartesi

ÇİKOLATA AŞKIM

Hiçbir zaman hayır diyemediğim ve yediğimde kendimi harika hissettiğim bir tat, çikolata... Özellikle bitter.. Sevmiyor ve yemiyorsanız ya alerjiniz vardır ya da güzel yapılmamıştır. Başkası mümkün olamaz gibi geliyor bana... Herkes sever ama kadınlar tapar; çünkü endorfin bombaları bunlar. Ne zaman çikolatalı bir tarif görsem dayanamam, yapmak için saklarım. Artık yazayım dedim...

En önemli konu çikolatayı nasıl eriteceğimiz. Hani şu meşhur "ben mari"... Çok kolay aslında. Ben küçükken annem haftasonu kahvaltılarında ekmekler için kullanırdı benzer bir yöntemi, pamuk gibi yumuşak, sıcak ekmekler hazırlardı bize... Bir tencereye bir su bardağı su koyup ocağa yerleştirin. Bu tencereden daha küçük bir tencereye bitter çikolataları kırın, ne kadar çikolata koyduysanız bir o kadar da tereyağı koyun. Evet doğru okudunuz, hafif bir suçluluk oluyor ama biraz daha fazla spor yaparsınız canım ne olacak... Şimdi bu masum küçük tencereyi diğer tencerenin içine oturtup, ocağın altını kısık ateşte açın. Çikolata ve tereyağı eriyip birbirine karışınca ocaktan alın. Çikolata sosunuz mükemmel olarak hazır...Şimdi gelelim o güzelim tariflere:

Çikolatalı Sufle:

Tanrım, o nasıl bir lezzet, nasıl bir baştan çıkarıcı görüntü ve keyiftir... Bir seromonidir onu yemek; önce ortasını yavaşça kaşıkla açarsın ve taze kremayı bu üstünden duman çıkan siyah lezzet çukuruna doldurursun. Yetmez, biraz daha krema istersin en sevimli halinle... Benim en sevdiğim ve  aşkımla yemeğe doyamadığım tatlıdır o. En çok eski Wine House'ta -Sheraton Ankara'nın devamındaki bir sokaktaydı o güzelim yer- yediğim sufleleri unutamam. Bunda aşkım MAY'ın payı çok, inkar edemem... Beyler bir kadının kalbini kazanmak istiyorsanız, ona çikolatalı sufle yapın ya da mükemmel sufleyi birlikte paylaşın...

Malzemeler: 3 yumurta, 1 çay bardağı şeker, 3 kaşık un, 1 kaşık tereyağ, 2 kaşık kakao ve biraz önce hazırladığımız çikolata sosu.
  • Yumurtaların sarısını ayırın ve üzerine şeker ilave edip mikser ile krema gibi olana kadar çırpın.
  • Bir kaşık kakao ekleyin ve onu da iyice yedirene kadar çırpın.
  • Unu ilave edip, mikserin düşük devrinde, gevşek kıvamlı bir hamur olana kadar karşıtırın.
  • Yavaş yavaş eritilmiş çikolatayı ilave edip ve homojen bir kıvam alana kadar karıştırmaya devam edin.
  • Şimdi en önemli işteyiz; yumurta beyazını bembeyaz köpük olana kadar çırpın ve hazırlanan karışıma kaşık ile yavaş yavaş karıştırarak yedirin. Dikkat edin çok hızlı veya uzun sürede yaparsanız, köpükler söner, tabii ki sufleniz de... İnanın bunu istemezsiniz...
  • Güveç ya da fırın kaselerinizi elinize tereyağını alarak heryerine gelecek şekilde sıvayarak yağlayın. Sonra ayırdığınız 1 kaşık kakaoyu kabın heryerine yapışacak şekilde yayın. Kakao yerine un da olabilir.
  • Hazırladığınız sufle harcını kaplara dökün -tepeleme doldurmayın, biliyorsunuz daha kabaracak- ve önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 8-9 dakika pişirin. 
  • Yanında mutlaka taze krema ve istenirse çikolata sosu ile servis edin.
Garanti veriyorum eğer yapabildiyseniz, bunu yiyen herkes kayıtsız şartsız mutlu olur, size aşık olur...

Ganaj : 

Kendi çikolatanızı yapmak için öncelikle beyaz ya da siyah küvertürlerinizin olması gerekiyor. Bunları pastane malzemeleri satan yerlerden edinebileceğiniz gibi marketlerde satılan kare ya da dikdörtgen çikolataları da kullanabilirsiniz. Küvertürler, çikolatanın iç dolgusu için hazırlanan karışım malzemesi ve bu iç dolguyu kaplamak için kullanılıyor.


Sıra geldi ganaj yapımına... Ganaj, çikolatanın iç dolgu malzemesine deniyor.

Portakallı ganaj :

500 gr çiğ krema

500 gr bitter küvertür

3 adet portakal kabuğu rendesi

İsteğe göre likör

Krema kaynatılıp, içine portakal (isteğe göre limon) kabuğu rendesi eklenir. Kaynayan krema ateşten alınıp içine minik minik parçalara ayrılmış küvertür atıp, eritilir. İyice karıştırılır. Alkolünün uçmaması için likör en son eklenir. Daha sonra bir gece boyunca buzdolabının alt tarafında bekletilir.

Beyaz küvertür ile beyaz renkli ya da içine değişik malzemeler koyarak farklı tatlarda ganajlar da yapabilirsiniz.

Unutmayın, ganaj oda sıcaklığında eridiğinden çikolatanın aslı olarak kullanılmaz, sadece iç dolgu malzemesi olarak kullanılır. Ganajı ekmek üstüne sürmek ya da pasta kreması için de kullanabilirsiniz.

“Truffle”lar ise sert ganajlardır. Ele alınıp şekil verilebilirler.
Truffle çikolatalar:


125 gr. çikolatalı
125 gr. krema (ayni ne kadar çikolata, o kadar krema)
1 çorba kaşığı tereyağı
  • Çikolatayı ben mari usulü eritin.
  • Kremayı ilave edip bira karıştırın.
  • Tereyağını ekleyerek bir kase içinde ve dolapta dinlenmeye bırakın.
  • 4-5 saat sonra elinizde sertleşmiş bir çikolata kreması olacak.
Şimdi bunlardan küçük “Truffle”lar  yapalım. Bir gün önce yapıp buzdolabında soğuttuğunuz ganajı elinizde yuvarlayarak ceviz büyüklüğünde toplar yapın. İsteğe göre bunların içine fındık, badem ya da crunch da koyabilirsiniz. Buradaki önemli nokta ise oda sıcaklığı. Bulunduğunuz ortam çok sıcak olursa toplar avcunuzun içinde çabuk erir ve şekil vermeniz zorlaşır. Bunun için daha serin bir yerde çalışmanız uygun olabilir. Bir de şekil verirken elinize yapışmaması için elinizi arada bir pudra şekerine batırabilirsiniz. Yaptığınız topları buzdolabında soğuttuktan sonra elinize aldığınız erimiş küvertür ile ( ya da içine batırarak) dışlarını iyice kaplayın. İsterseniz üstlerine değişik şekiller de yapabilirsiniz. Ya da daha sonra kıyılmış fındık, hindistan cevizi gibi malzemelere de batırabilirsiniz. Buzdolabında soğutup, dondurduğunuz çikolata topları artık ikrama hazır.

Ya da hazırladığınız ganaj toplarını kakao tozuna bulayıp, buzdolabında saklayın. Evdeki meyveleri çöp şişlere dizin ve bu şişleri bir portakal veya elmanın her yerine saplayın. Meyveli şişlerden oluşan bir kirpiye benzeyen bu elma veya portakalı ganajlarla servis edin. Mükemmel bir meyve salatası ve sunumu...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder