HAKKIMDA

GÖKÇEADA, EGE 'de bir yer, Türkiye
Kırkından sonra önceliklerini yeniden belirleyerek, sevgiyi, iyiliği, huzuru ve güzellikleri seçen, mutlu, umutlu, çok seven ve çok sevilen bir boğa kadını... Dünyadaki yerini bilen, yaşananları ve yaşamayı istediklerini unutmamaya ve unutturmamaya kararlı inatçı bir boğa kadını...

GÖKÇEADA

GÖKÇEADA
En güzel dostlukların, denizin ve rüzgarın adası

20 Ocak 2013 Pazar

EVDE LİKÖR YAPMANIN MUHTEŞEM KEYFİ


Ben pek likör seven biri olmadım. Bunun sorumlusu yıllardır restoranlarda Türk kahvesinin yanında ikram edilen kötü nane likörüdür. Hiç sevemedim onu, ne yalan söyleyeyim. Ayıp olmasın diye başlarda bir iki yudum almıştım; ama artık onu bile yapmak istemiyorum. Likör seven biri değilim derken, sakın yanlış anlaşılmasın. Chambord ahududu likörünü, Frangelico fındık likörünü, Kahlua kahve likörünü, Baileys ve Sheridans'ı kesinlikle bu kategoriye dahil etmiyorum; kendilerini çok severim ve bayılarak içerim...



Ne zaman ki Gökçeada’da, sevgili komşum Dursun Ablam, Gökçeada’nın o muhteşem karadutu ve hem kendisinin hem de benim nar ağacından topladığı narlar ile yaptığı nar likörlerini, o güzel Türk kahvesinin yanında ikram etti, artık ben de bir likör tutkunu oldum. Hemen o sene, yani 2010 yazında birlikte karadut toplamaya gittik ve dönüşte ilk likörümüzü kurduk.


Başarılı Bir Karadut Hasadı
Karadut Toplama Ekibi Yetiş Ailesi- Çimen Ailesi -Altan Ailesi
Sevgili Komşum Dursun Ablam (Çimen) ile beraber
Son iki yaz, Gökçeada'ya gidince, Temmuz ayında ilk işimiz karadut likörümüzü yapmak oldu. Böylece yaz dönüşü Ekim gibi hazır olan harika karadut likörümüzü, o soğuk ve metal grisi Ankara kışında dostlarımıza Türk kahvesinin yanında büyük bir gururla sunmak en büyük zevkimiz haline geldi. Bu sene işi biraz daha ilerletip, nar, portakal, vişne ve melissa likörü de yapmaya başladım. Hem hazırlamasından, hem fermantasyon aşamasından, hem de bittiğinde tadım aşamasından inanılmaz keyif aldım.
Bugün kendime bütün bu keyifleri sizinle paylaşmanın güzel olacağını düşündüm. Belki sizler de yapmak istersiniz diye…
Aslında ev likörü tarifleri hemen hemen aynı, sadece ufak dokunuşlarla kendinize has farklar yaratıyorsunuz. İşin özü, likör yapılacak meyvenin renk ve koku bakımından güzel ve olgun olması. Bunun için likörü, kullanacağınız meyvenin mevsiminde yapmak gerçekten fark yaratıyor. Likör yapmak istediğiniz bu güzel meyveleri önce hazırlıyoruz; karadut elle toplandığı için yıkamıyoruz, vişne ise yıkayıp daha sonra vişneleri kullanacaksanız çekirdeğini çıkarıyoruz, kivi ise kabuğunu soyuyoruz, portakal ise yıkıyoruz, suyunu sıkıyoruz ve kabuklarını da doğruyoruz, nar ise tanelerini ayıklıyoruz, melisa (çay melisa) ise yapraklarını topluyoruz ve yıkıyoruz, v.b. Daha sonra özenle hazırladığınız bu meyveyi cam bir kavanoza koyuyoruz. Ben araştırmalarım sonucunda iki türlü yapım şekli olduğunu öğrendim. Birincisinde tüm malzemeler  kavanoza konuyor ve ışık almayan serin bir yerde fermantasyon tamamlanana uzun bir süre bekletiliyor. İkinci tarifte ise, şeker ve su hariç tüm malzemeler alkol ile kavanoza eklenerek hazırlanıyor. Koku ve renk oluşunca -malzemeye göre değişiyor ama yaklaşık 1-2 hafta sonra- süzülüyor. Sonrasında ayrı bir kapta şeker şerbeti kaynatılıyor, aynı hamur tatlılarına yapıldığı gibi. Şerbet iyice soğuyunca, süzdüğünüz alkollü karışımla damak tadınıza göre ayarlanarak karıştırılıyor. Bu tarifle yapıldığında bekleme süresi daha az oluyormuş. Ama şekerin tüm karışımla fermantasyonu aynı olmaz gibi geliyor bana. Bu yüzden beklemek de çok keyifli diyerek, ben ilk tarife göre hazırladım likörlerimi… İnanın beklemeye değer; sonuçta likörü tattığınızda ağzınızdaki o güzel meyvemsi his mükemmel !


Ayrıca bence önemli olan bir detay da kullandığınız alkol. Karadut  likörünü yaparken ve ilk nar likörümüzde votka kullanmıştık. Kaliteli bir votka kullanmamıza rağmen, en son yaptığımız nar ve portakal liköründe %96'lık etil alkol – çok dikkatli olu, sadece etil alkol gıda da kullanılabilir. Sakın metil alkol kullanmayın, öldürücü olabilir.- kullandığımızda fark ettik ki, saf alkol ile yapılan likör çok daha güzel oluyor. %96'lık etil alkol, likör için bir hayli yüksek olacağı için, etil alkolün 45 dereceye gelene kadar seyreltilmesi gerekiyor. Tıbbi malzeme satan laboratuvardan alabilirsiniz; gerçi 2013 itibari ile şahıslara satışı yasaklanmış. Bundan sonra nasıl yapacağız bilemiyorum. Bazı tariflerde ise kanyak veya brendi kullanıldığını biliyorum. Özellikle Gökçeada’nın karadutu ile yapılan likörlerde Rumlar Metaxa veya rakı da kullanıyorlar. Ben ikisini de tattım. Değişik bir tat, ancak ben yine de etil alkolle yapılanı daha çok beğeniyorum. Tabii ki bu bir zevk ve damak tadı meselesi, eğer isterseniz siz öyle de yapabilisiniz…



Benim yaptığım tariflere göre, 2-2,5 litrelik cam kavanozda 1 kilo meyve için, 750 ml votka veya 500 ml etil alkol- 1 litre içme suyu karışımı tam geliyor. Bu ölçüden de 2 adet birer litrelik likör elde etmiş oluyorum.

Liköre katılacak baharatlar aslında çok çeşitli ama aslında zevke bağlı. Benim tercihlerim ise , karaduta karanfil-tarçın, kızılcığa karanfil, portakal ve elmaya tarçın, çileğe vanilya ve vişne likörüne damla sakızı kullanmaktan yana. Melisa likörüne ise hiç bir baharat katmadım, bence kendi limonsu aroması gayet yeterli…
Bundan sonraki yazımda sırasıyla tüm likör tariflerini sizinle paylaşacağım. Güzel köpüklü bir Türk kahvesi ile güzel bir ev likörünün tadını sevdiklerinizle beraber çıkarmanız için...



4 yorum:

  1. merhaba,
    en çok beğendiğim ve yapılabilir tarif sizin sitenizde idi ve bunun için teşekkür etmek istedim.
    yaz başında vişne likörü hazırladım ve şimdi arkadaşlarımla keyifle içiyoruz kahvenin yanında inanılmaz lezzetli ;)
    tekrar teşekkürler tarifiniz için.

    YanıtlaSil
  2. Anlattiklariniza bayildim.derhal deniyorum.kizilcik lukoru yapacagim.

    YanıtlaSil
  3. Tarifleriniz için yürekten teşekkürler.Ben de Gökçeadalı sayılırım.Öğretmen Okulu'nu Gökçeada'da okudum.Şu anda Salihli'de oturuyorum.
    Şarap yapıyordum.İki yıldır Likör de yapmaya başladım.Portakal ve Mandalina likörlerim çok mükemmel oldu.
    Sizin tarifinize göre Nane likörü yapmaya karar verdim.

    YanıtlaSil
  4. Ben de denemek istiyorum ,epeydir tariflere bakıyorum,sanırım sizin açıklamalarınız benim için yol gösterici olacak.Paylaştığınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil